Kerststol recept

De eerste start om jouw oude gewoontes gedag te zeggen!

NU ga ik het écht anders doen. Vele hakken 1 januari de knoop door om radicaal te stoppen met ongezonde gewoontes. Ze willen gezonder gaan eten, meer bewegen, stoppen met roken of minder met hun telefoon zitten. Maar waarom is het zo lastig om je oude gewoontes gedag te zeggen?

Alles-of-niets principe

Gedragsverandering. Je wilt iets veranderen in je gedrag maar het lukt je niet.. Het terugvallen in oude gewoontes zoals ongezond eten, roken of het de hele dag door met je telefoon zitten. We kennen ze allemaal, maar wat doen we eraan? Vaak is het een alles-of-niets principe waardoor terugvallen in oude gewoontes al snel op de loer liggen. Wil je het dit jaar serieus aanpakken? In dit artikel beschrijf ik hoe je het proces voorafgaand aan het terugval leert herkennen en hoe je hier op een effectieve manier op in kunt spelen, zodat het je dit keer wél gaat lukken!

 Terugvallen in oude gewoontes, hoe ontstaat dit eigenlijk?

Terugvallen in oude gewoontes gebeurt vooral wanneer je in je leven stress ervaart en wanneer je druk bent. Je slaapt slecht, voelt je vermoeid en wilt dit compenseren met iets wat je een fijn gevoel geeft. Wat dan al snel gebeurt is dat je de kasten induikt om te gaan snaaien. Voorafgaand aan dit snaaigedrag gebeurt eigenlijk precies wat de oorzaak is van het terugvallen in oude patronen, het zijn namelijk je gedachten en gevoelens die ervoor zorgen dat je dit gedrag laat zien. Vaak ontstaan er in tijden van stress, negatieve gedachten en stemmetjes die ervoor zorgen dat je je niet sterk kunt houden. Stemmetjes die bijvoorbeeld zeggen dat je na al dat harde werken wel een chippie verdiend hebt. Ook kan het gebeuren dat je na een faalervaring op het werk de innerlijke criticus tegenkomt. Je begint met het negatief denken over jezelf en er ontstaat een teleurgesteld gevoel. Hoe los je dit op? Duik je de kast in?

Wees bewust

Wees bewust van je gedachten en gevoelens, vooral wanneer je merkt dat je aan het snaaien bent. Analyseer jezelf en de situatie. Stel jezelf vragen als; Wat merk ik aan mezelf? Welke gedachten schieten er door me heen? Welke gevoelens voel ik? Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik snaaigedrag vertoon?  Leer deze gedachten en gevoelens herkennen. Onthoud, het stemmetje is maar een gedachte, je hoeft er niet naar te luisteren